Systeemgerichtwerkeninsocialeberoepen2edruk.nl
Inleiding

De leerstijlentest

De meeste mensen hebben een favoriete manier van leren, een zogenoemde voorkeursleerstijl. Weet je wat jouw voorkeursleerstijl is, dan kun je er bij het bestuderen van de leerstof rekening mee houden:

https://www.123test.nl/leerstijl

In dit boek is rekening gehouden met verschillende leerstijlen:

  • Ben je een denker dan zul je vermoedelijk zonder probleem bij het begin beginnen. Al lezend kun je je steeds afvragen: Hoe past dat wat ik hier lees, bij wat ik al wist? Bij welke theorie die ik al kende sluit het aan? Wat is nieuw? Als je samenvattingen maakt in eigen woorden, of conceptmappen die de onderwerpen in samenhang laten zien, verwerk je de stof ook actief en blijft die beter hangen. Wellicht vind je de filosofische kaders interessant en de opdrachten (ook in de online leeromgeving) die uitnodigen om verder op onderzoek uit te gaan.
  • Ben je een doener en vooral gericht op de praktijk, dan vind je de voorbeelden, actieve opdrachten en praktijktoepassingen misschien interessant. De theorie lees je misschien met meer belangstelling aan de hand van de praktijktoepassingen in deel II. Mogelijk vind je het prettig om in de online leeromgeving de video’s te bekijken en bij het lezen kun je jezelf steeds afvragen: hoe zie ik dit in mijn eigen omgeving terug?
  • Ben je een dromer en heb je een reflectieve instelling, dan helpen de vragen in de lopende tekst je op weg. Ze nodigen je uit om al lezend contact te maken met je eigen ervaringen. Misschien vind je het prettig om gekleurde mindmaps te maken en daarin ook eigen ervaringen en voorbeelden te noteren.
  • Ben je een beslisser dan heb je de zelftest vermoedelijk niet gemaakt en voel je misschien weinig geduld om het hele boek door te nemen. Je kunt iets hebben aan de koppen en subkoppen en de vetgedrukte kernwoorden in de tekst. Daaraan zie je snel wat op welke plaats wordt behandeld en welke termen belangrijk zijn. Het kan interessant zijn om eens te letten op wat nu precies je aandacht van het lezen weghaalt en welke gedachten je in de weg zitten om er rustig de tijd voor te nemen. Maar de kans dat je deze zinnen leest, is niet zo groot.

 

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.